Thursday, 27 October 2011

TRIFFLE PUDDING

Assalamualaikum...

saje jer ambik gambar skali dengan anak ikan tu,
nak tunjuk ikan yang  baru beli semalam.. hahaha..
Aduhai... Hari ni baru sempat nak masukkan resepi padahal semalam yang buat... Jadi takder la fresh sangat idea nak menulis (tak seronok.. mood dah hilang la).. Bukan pe, malas nak berebut broadband dengan adik-adik saya..

Semalam, baru jer bukak blog. Tetiba suami saya da buat video call pakai fb, kena la layan dia.. "Husband first" bak kata pepatah, hehehe.. Laju tul la video call pakai fb.. Sebelum ni pakai YM, hampeh... Slow cam kura-kura... Dah la suara pecah, video pun tersekat-sekat.. Semalam cuba guna v/call pakai fb.. Mak oiiii, laju gilerrr.. Suara tak pecah, gambar lak smooth, sampai nampak jelas tahi lalat trademark suami saya yang dekat mata tu (psstt, dia ada tahi lalat besar yang jadi trademark dia kat muka tau).. hehehe..
Gambar majlis akad nikah kami boleh dilihat kat SINI.

Kemudian, adik saya, Izah nak guna pulak.. Terpaksa kasi la, sebab saya dah guna brapa jam dah tadi (hohoho)..

 So, sambung salin resepi hari ni jer la yea..

Hari ni, bangun pagi jer, terus on laptop.
Takut adik-adik guna dulu, malas la nak tunggu diorang. Lambat.. Sorang-sorang pakai fb berjam-jam! Sama la macam saya sebenarnya.. hehehe..

Sebenarnya, zaman 'segalanya di hujung jari anda' ni memang mudah kan??

Just type resepi yang anda nak, pakcik Google tolong cari.. Pahtu ambik copy paste (jangan lupa save link dari mana anda dapatkan resepi asal tu, sebagai tanda penghargaan anda kepada empunya blog/resepi tu tau)..

Kalau owner resepi tu tak bubuh dalam blog/fb diorang, tak merasa la korang nak makan/buat sebagaimana resepi kan?? So, bagi la kredit kat diorang dengan meletakkan link asal dari mana korang ambil resepi tu k?

Kelmarin, tengah search resepi simple dimple kat Google, terjumpa la resepi ni.. Rasanya saya terjumpa sebab saya search kat group tertutup dalam fb ni Group Tak Pandai Masak.. Tu pun kawan fb saya, Syifa Asyifa yang saya copy dia punya resepi Apam Berfilling yang suggest saya join.. Saya tak pandai masak.. hahaha.. Reti pinjam resepi orang jer... Janji sedappp~

Resepi kali ni, untuk kastard dia, saya buat separuh dari resepi tuh.. Tak nak buat banyak-banyak, first trial orang kata.. Dapat dalam lebih kurang 6 biji gelas comel tuh (paw yang mak punya, lepas ni konfem kena marah kalau lupa masukkan dalam kotak dia).. Tapi kalu yang jeli, saya memang buat ikut resepi, bukan separuh.. Tu pun dah cukup dan ada baki lebih kurang 1 cawan jer.. Ok la tu..

Meh saya share resepi dari hasil 'kerajinan' saya search dan copy paste blog orang..

RESEPI TRIFLE PUDDING
SUMBER RESEPI : recipesasha
(tak mintak izin owner lagi, tapi takper, nanti saya post link resepi ni kat blog dia)












BAHAN-BAHAN :
  • Twiggies secukupnya - saya beli Apollo Chocolate Layer Cake, pakai 3 bungkus jer, potong dadu kecik-kecik. Nak save bajet... Hahaha..
  • 1 tin coctails fruit / laici / longan - saya pakai tak sampai separuh pun tau sebab masukkan dalam gelas kecil, lebihan saya simpan dalam peti..
UNTUK KASTARD :
  • 1 cawan tepung kastard
  • ½ cawan air
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan susu cair / sejat
  • Sedikit esen vanilla - saya masukkan ½ tsp boleh tak?
UNTUK JELI / AGAR-AGAR :
  • 5 gram serbuk agar-agar
  • 400 ml air
  •  cawan gula pasir
  • Pewarna dan perasa yang disukai - saya guna 1 tsp strawberry emulco, tak guna pewarna dah..


LANGKAH-LANGKAH :

UNTUK LAPISAN BAWAH :
  1. Toskan buah koktail, asingkan sirap dengan buah..
  2. Belah dua Apollo dan susun dalam bekas.
  3. Ambil sedikit sirap buah tadi dan sudukan pada Apollo tersebut..
UNTUK LAPISAN TENGAH (KASTARD) :
  1. Masukkan kesemua bahan, kecuali esen vanilla ke dalam periuk.. Kacau hingga rata.
  2. Setelah semua bahan telah rata, letakkan di atas api sederhana.
  3. Kacau sehingga kastard menjadi pekat dan likat (masak) - mak saya kata saya punya kurang masak, tak berapa pandai r, takpe, keep it up!
  4. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan tutup api.
  5. Sudukan di atas lapisan Apollo dan ratakan ke dalam bekas.
  6. Cakar sedikit menggunakan garpu (untuk menerima lapisan jeli)
UNTUK LAPISAN BUAH KOKTAIL :
  1. Letak sebanyak mana buah koktail di atas adunan kastard tadi, ratakan kemudian ketepikan.
UNTUK LAPISAN ATAS - JELI / AGAR-AGAR :
  1. Satukan semua bahan dan kacau di atas api sederhana hingga mendidih..
  2. Masukkan lapisan jeli di atas lapisan buah-buahan.
  3. Masukkan ke dalam peti sehingga mengeras - owner kata 2 jam.. Saya tak tunggu 2 jam pun.. Malas.. Hehehehe..
SEDIA UNTUK DIMAKAN!


saya punya gambar dan deco takder selawa yang akak empunya resepi tu... Yang dia punya lawa, tersusun jer lapisan dia buat.. Takper, kerja 'amatur' cam saya memang camnih la.. hehehe..

1 comments:

sasha rahmat said...

salam fadilah...nmpk cantik pudingnya!!..tq for trying..:)) mmg meant to be shared..carry on dik..good job!!!

Post a Comment

 
;